CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI

Cinsel işlev bozuklukları sürekli olarak ya da yineleyici bir biçimde cinsel fantezilerin ve cinsel etkinlikte bulunma isteğinin az olması ya da hiç olmaması ile belirlidir. Cinsel işlev bozuklukları belirgin bir sıkıntıya ve çiftler arasındaki ilişkide zorluğa neden olurlar.

Cinsel işlev bozukluklarının ortaya çıkmasında veya devam etmesinde doğuştan getirilen özellikler olabildiği gibi yetişme koşulları, eğitim, ailenin tutumu, yaşanılan psikolojik travmalar sonradan edinilen özelliklerde olabilir. Genellikle  çok yönlü bir etkileşim sürecinin sonucunda olduğu gözlemlenmektedir. Cinsel mitlerin yaygınlığı, cinsel deneyim eksikliği, diyabet, hipertansiyon gibi kronik bedensel hastalıklar, anksiyete bozuklukları, depresyon gibi psikiyatrik hastalıklar, gebelik, menopoz, yaşlılık gibi cinsel işlevin olumsuz yönde etkilendiği dönemlerde cinsel işlev bozuklukları ortaya çıkabilir ve sürekli hale gelebilir.

Cinsel yaşamımızda bazen isteksizlik, bazen uyarılma güçlüğü, bazen de karşı cinsle ilişkilerimizde çatışmalarımız problem olarak önümüze çıkabilmektedir. Ülkemizde çok farklı biçim ve düzeylerdeki cinsel sorunlarımızı gizleme konusunda çok güçlü bir eğilim vardır. Ve çoğu zaman da bu sorunlarımızı anlama ve tanımlamada güçlükler çekeriz. Unutulmamalıdır ki;  çok başarısız bir ilk cinsel deneyimden kaynaklanan korku, sıkılganlık, suçluluk ve aşağılık duygusu gibi psikolojik nedenler vecinselliğe yönelik bastırılmış  iç yasaklar insanlarda heyecan ve orgazma yol açan cinsel refleksleri sınırlamakta ve cinsel arzuyu azaltmaktadır.

Cinsel sorunlarımızı tek bir nedene bağlayarak ve zihinsel olarak o nedene saplanıp kalarak çözümsüz kılarız.. Bu nedenle kendimizi tanımamız ve anlamamız kadar anlayışımızı da geliştirmek için yeni bakış açıları geliştirmeliyiz. Çünkü insanların hem ruhsal hem de bedensel sağlığı çok büyük ölçüde cinsel yaşamlarına bağlıdır.

En Sık Görülen Cinsel İşlev Bozuklukları

1- Vaginismus

2- Cinsel İstek azlığı

3- Kadında Orgazm Bozukluğu

4- Erken Boşalma

 

Cinsel İşlev Bozukluklarında Tedavi

*Psikoterapi

*Cinsel Terapiler ve Egzersizler

*İlaç Tedavisi