İNFERTİLİTE NEDENLERİ

Düzenli olarak haftada 2-3 kez birlikte olan çiftlerin %85′i bir yıl içinde; kalan %15 çiftin büyük kısmı ise ikinci yılda tedaviye gereksinim duymadan gebe kalabilmektedir.

Kadınlarda ilerleyen yaş ile birlikte doğurganlık şansı giderek düşmektedir. Bu düşüş 32-35 yaşlarına kadar çok belirgin olmasa da özellikle 38 yaşından itibaren hızla kendini belli etmekte ve 40’lı yaşlara gelindiğinde ise %75’e varan fertilite kayıpları gözlenmektedir.

Bayanlarda 35 yaşını geçmiş ve 6 ayın üzerinde gebe kalamama problemi olan hanımların jinekolojik değerlendirmeleri zaman kaybetmeden yapılmalıdır.

Erkeklerde yaş etkisi kadınlarda olduğu kadar belirgin değildir.

İnfertilite nedenleri genel olarak erkek ve bayanlar arasında yarı yarıya paylaşılmıştır. Erkeklerde sperm sayısının ve hareketinin azalması ya da spermin yapısal problemleri, bayanlarda düzensiz yumurtlama, tüplerinin tıkanıklığı ya da yapışıklığı, endometriozis, rahim içinde gelişen myom veya büyük polipler fertilite problemlerine yol açabilmektedir.

Tiroid bozuklukları, epilepsi gibi bazı tıbbi hastalılar, şişmanlık, aşırı sigara ve alkol tüketimi gibi faktörlerde kadın ve erkek fertilitesini olumsuz etkilemektedir.

Doğurganlık birden fazla faktöre bağlı azalırken bazen de infertiliteye hiçbir neden bulunamayabilmektedir. Sperm problemleri yumurtalıklarda spermin oluşması ile ilgili sorunlara bağlı olabileceği gibi spermi yumurtalıklardan taşıyan kanalların tıkanıklığına, sertleşme ve boşalma problemlerine de bağlıda olabilir.

Yumurtalıkları ve kanalları tutan bir mikrobik hastalık, bazı ilaç tedavileri, geçirilmiş kanser tedavileri, inmemiş yumurtalık, travma, şeker hastalığı, aşırı sigara ya da alkol tüketimi gibi faktörlerde erkek infertilitesine yol açabilmektedir.