ERKEN MENOPOZ

Menopoz:

Menopoz kelime anlamı olarak son adet demek olsa da temelde yumurtalık fonksiyonlarının durması anlamına gelir. Yumurtalık fonksiyonlarının bittiği ortalama 45-52 yaşları arasındadır.Bu durumun 40 yaşından önce ortaya çıkması ise erken menopoz olarak adlandırılır. Erken menopozda östrojen hormonunun salgılanması azalır,AMH düşerken,FSH ve LH hormon seviyelerinde yükselme görülür. Adetlerde düzensizlik olarak kendini gösteren bu durumda yapılacak ultrasonografi muayenesi ve hormon tetkikleriyle erken menopoz döneminde olup olmadığınız anlaşılabilir.

Neden erken menopoz oluşur?

*Aile Öyküsü
Her kadının menopoz yaşını belirleyen en önemli etken, annesinin menopoza girdiği yaştır. Eğer ailede erken menopoz hikayesi varsa kadının erken menopoza girme riski yüksektir.

*Cerrahi müdahaleler
Herhangi bir nedenle kadının yumurtalığına bir müdahale söz konusu olursa (özellikle çift taraflı çikolata kisti gibi) erken menopoz oluşabilir,zaten böyle hastalara çocuk sahibi olmayı ertelememelerini önermekteyiz.

*Kromozomal Hastalıklar
Doğuştan gelen nedenler olup,herhengi bir tedavisi olmayan bozukluklardır.Neyseki nadir görülen bir durum olmakla birlikte erken menopoza neden olan bir diğer etkendir.En sık görülen kromozomal bozukluk Turner Sendromudur.

*Kanser
Kanser tedavisi süresince alınan kemoterapi ya da radyoterapide yumurtalıklara zarar vererek erken menopoza neden olabilmektedir.

*Yaşam tarzı
Şiddetli strese maruz kalma,kötü beslenme, sigara ve alkol kullanımı da erken menopoza neden olabilmektedir.

Erken Menopoz Nasıl Anlaşılır?

En önemli belirtisi kadınların adet aralarını kısalmasıdır. Normal koşullarda kadınlar 28 günde bir adet olmaktadır, adetin 22 günden daha sık görülmesi genellikle yumurtalık rezervinin azaldığına işaret eder. Menopoza yaklaştığında ise adet görme sayısı azalır ve tamamen kesilir.
Diğer belirtiler şöyledir; terlemede artış, vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik, uyku bozuklukları, sıcak basması. Eğer bu tip belirtiler fark ediyorsanız zaman kaybetmeden bir jinekoloji uzmanına muayene olmanız ve gerekli tetkikleri yaptırmanız önerilir.

Erken Menopoz Önlenebilir mi?

Kişinin erken menopoza girmesini engellemek mümkün değildir fakat düzenli doktor muayenesi ile erken teşhisi mümkündür. Adetin ilk günlerinde hormon testleri (AMH, FSH, östradiol) yapılır ve vajinal ultrason ile yumurtalıklar muayene edilir. Böylece döllenmeye elverişli yumurta sayısı hakkında fikir sahibi olunabilir. Erken menopoz tedavilerinde başarılı bir sonuç almak için hastanın yaşı büyük önem taşır.Evli olmayan hastalarda tek seçenek yumurta dondorma yöntemidir. Hasta ne kadar gençse tedavide başarı şansı o kadar yüksektir.

Erken Menopoz Durumunda Ne Yapmalıyım?

Erken menopoza girme ihtimali yüksek olan ve anne olmak isteyen hastalar için vakit kaybetmeden tüp bebek tedavisi önermekteyiz. Çünkü tüp bebek tedavisi yardımcı üreme yöntemleri içinde başarı şansı en yüksek olandır. Evli olmayan ve kısa bir süre içerisinde gebelik düşünmeyen hastalarımız için en uygun yöntem yumurta dondurma olacaktır. Yumurta dondurma işleminde folikülleri büyütmeye yönelik ilaçlar kullanılarak yumurta hücreleri elde edilir ve vitrifikasyon yöntemiyle dondurulur. Böylece daha ileri bir tarihte yumurtalarınızı kullanarak gebelik elde etme şansınız olur.Erken menopoza girme olasılığı olanların özellikle deneyimli ve donanımlı bir merkez ve laboratuar tercihleri şanslarını arttırmada önemli bir faktördür.