SIKÇA SORULAN SORULAR

1İlk randevuda beni neler bekliyor?
İlk randevuda daha önceki doğurganlık tedavilerinin gözden geçirilmesi ve sizi hayallerinize ulaştırmak için en uygun tedavi ve test seçeneklerinin değerlendirilmesi amacı ile;
-Yumurtalıkların kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi amaçlı 4 boyutlu Ultrasound muayenesi, hormon profili, genel sağlık durumu, gebelik süresince anne ve bebek için risk teşkil edebilecek bir sağlık sorunu taraması,genetik danışmanlık ve gerekli ise psikolojik destek alacaksınız.
-Adet dönemi ortasına uygun zamanda ultrason ile rahim duvarının değerlendirilmesi için planlama
-Varsa eski rahim filmi HSG (rahim filminin) incelenmesi
- Erkek faktörünün değerlendirilmesi amaçlı randevu gününüzden en az 2 en fazla 5 günlük cinsel perhiz ile başvurmalısınız. Erkeğin genel sağlık durumu, yaşam alışkanlıkları, hormonal durumu ve semen analizi değerlendirildiğinde bir problem görülürse üroloji uzmanı ile görüştürülürsünüz.
2Yumurtalarımın sağlıklı olup olmadığını nasıl anlarım?
Yumurta Kalitesini değerlendirmek için nispeten basit yollar vardır.
-Yaş. Yaşlanma sürecinin bir parçası olarak yumurtalık rezervi ve yumurta kalitesi düşer, daha sorunlu gebeliklere ve daha düşük gebelik oranlarına yol açar. Bir kadının yaşı yumurta kalitesinin değerlendirilmesinde en önemli faktör olup, gebelik şansının öngörülmesinde en önemli faktördür.
-Estradiol ve progesteron testi. Periyodun 2 veya 3. Günü ölçülen bu değerler işlerin yolunda olup olmadığını gösteren en kolay testtir. Bu hormonlarda bir artış yumurtalığın vücudun yumurta yapmakta zorlandığını gösterir. Bu rakamlar sizlere fikir vermesi açısından paylaşılmış olup size ait değerleri lütfen hekiminizle paylaşmadan yorumlamayınız. Hekiminizden hiç çekinmeden telefon, e posta yada yüz yüze görüşmelerinizde açıklama isteyebilirsiniz.
-AMH (Anti Müllerian Hormon) . Daha yeni bir test olup adetin herhangi bir zamanı bakılabilme avantajına sahiptir. 1.5 in üzeri değerler daha olumlu olarak değerlendirilir. Kişideki gelişmekte olan yumurta rezervi hakkında bilgi verir. Gebelik şansını sadece bu teste bakarak karar vermemekteyiz.
-Kısa adet döngüsü. Bayanda yumurtlamayı sağlayan hormon üretiminde ki dengesizliğe işaret olup doğurganlığın azaldığının bir işaretidir.
-IVF Tedavisine cevap. Tedavi sürecinde iğnelere vücudun verdiği eksik cevap hastanın yumurta rezervi ve kalitesindeki düşüklüğün göstergesi olabilir.
3Nasıl başvurabilirim?
İstanbul Tüp Bebek merkezinden yararlanmak tahmin ettiğinizden çok daha kolay olacak. Merkezimizin hastası olmak ilk randevu veya uzak mesafe danışmanlığı kurmanız kadar basittir.
- Bizi arayabilirsiniz +90 212 292 4919
- Bizimle E-posta yolu ile iletişime geçebilrsiniz info@istanbultupbebek.com.tr
- Hasta iletişim formu doldurabilirsiniz. (İletişim kısmından bu formu doldurabilirsiniz.)
- Uzak Mesafe Danışmanlığı seçeneklerini kullanabilirsiz.
4Merkezinizin sgk ile anlaşması var mı?
Merkezimin sgk ile genel anlaşması bulunmamaktadır ancak devletten tüp bebek raporu alan hastalar,tüp bebek ve ilaçlarda sgk dan faydalanabilmektedir.
5Tüp bebek raporu olan hastalar için tedavi ücreti?
Detaylı bilgi ve ücretler hakkında bilgi almak için bizi arayabilir veya iletişim sayfamızdan mesaj gönderebilirisiniz.
6Azalmış yumurtalık rezervinin anlamı nedir?
Azalmış yumurta rezervi aslında bize sayısal bir ifadedir. Yani yumurtanın sayıca azaldığını gösterir. Neyse ki her zaman kalitede de bir azalma vardır anlamı taşımaz. Var olan yumurtalar mükemmel sağlıklı olabilir. Azalan rezerv şiddetli ise bu durumda kalite de etkilenmiş olabilir. Bunun sonucu daha düşük kaliteli embriyo, düşük tutunma oranı ve maalesef daha yüksek oranda ilk trimester düşükleridir. Durum böyle olsa da bayan ne kadar genç ise gebelik şansı o kadar yüksektir.
7Transfer sonrası sgk iş göremez raporu veriyor musunuz?
Tüp bebek tedavisi sürecinde sgk üzerinden işe göremez raporu, yumurta toplama sonrası transfer gününe kadar 3 gün ve transfer sonrası 3 gün olarak verilebilmektedir.
Transfer sonrası hastanın durumuna göre 3 günlük iş göremez raporu hekim kararı ile uzatılabilmektedir.
84 kez tüp bebek denedim, bunlardan 2 ‘si fresh+2 ‘si det, tekrar rapor alabilir miyim?
Tüp bebek raporu için şartları uygun olan ve rapor alabilen hastaların, 3 defa rapor ile tüp bebek deneme hakkı bulunmaktadır. raporu olan kişiler ilaçları da eczaneye belli bir fark ödeyerek sgk kapsamında alabilmektedir.
9Tüp Bebek tedavisi ortalama ne kadar sürer?
Tüp bebek tedavisi tüm basamakları ortalama 15-18 gün arasında sürmektedir.
10Tüplerimin kapalı olduğu söylendi,hala gebe kalabilir miyim?
Bilindiği üzere tüpler yumurta ve spermin birleşme ve ardından da döllenen yumurtanın rahime göçünde kullandığı bir geçittir. Bazı durumlarda tüplerin cerrahi müdahale ile açılması mümkündür. Olmuyorsa tüp bebek tedavisi ile gebelik elde edilebilir.
11Tüplerimi bağlatmıştım yeniden bebek sahibi olabilir miyim?
Evet bu mümkün. Bize başvuran bir çok hastamız geçmişte tüplerini bağlatıp yeniden bebek sahibi olma umudu ile başvurmaktadır. Şu an için iki seçeneğimiz vardır. İlk seçenek nispeten genç bayanlarda laparaskopik olarak bu durumun düzeltimesi amacı ile ameliyat opsiyonudur. Ameliyat her zaman istediğimiz sonuca varmayı sağlamayabilir. İkinci seçenek ise ameliyat istemeyen ya da nispeten gebelik şansını azaltan ek faktörü olan (bayan yaşı, erkek faktörü gibi)durumlarda bekletmeden tüp bebek tedavisine almaktır.
12Tedavi boyunca her gün kontrole gelecekmiyim?
Tedavi boyunca her gün kontrole gerek yoktur.Tüp bebek tedavisinin ilk aşması yumurtalıkların ilaç verilerek uyarılması dönemidir. Bu dönem ortalama 8- 10 gün sürer.Bu dönemde yaklaşık 3 yada 4 kez ultrasonografi muayenesi yapılır. Gerekirse hormon analizleri yapılır. Yumurta hücrelerini içeren follikül çapı yeterli büyüklüğe ulaştığında yumurta çatlatma iğnesi verilerek 2 gün sonra yumurta toplama işlemi yapılır.Yumurta toplama işlemi günü erkekten alınan sperm örneği ile toplanan yumurtaların dölleme işlemi yapılır.Dölleme işleminden sonra döllenen yumurta sayısına göre 2-5 gün sonra embriyo transferi yapılır.
13Hastanızın gizliliğini nasıl sağlıyorsunuz, Mahremiyetimize ne kadar hassas bakıyorsunuz?
Mahremiyetin önemini anlıyoruz ve tıbbi bilgilerinizin gizliliğini korumayı taahhüt ediyoruz. Sunduğumuz tıbbi bakımın kaydını yaparız ve bu kayıtları başkalarından alabiliriz. Bu kayıtları, diğer sağlık hizmet sunucularına kaliteli tıbbi bakım sunmak, sağlık planınız tarafından verilen hizmetler için ödeme almak ve bu tıbbi uygulamanın doğru bir şekilde yürütülmesi için mesleki ve yasal yükümlülüklerimizi yerine getirmemize olanak sağlamak için kullanıyoruz. Yasalar, korunan sağlık bilgisinin gizliliğini korumak, bireylere PHI (kişisel hasta gizliliği) ile ilgili yasal görev ve uygulamalarımızı bildirmek ve korunmasız PHI'nin ihlalinden sonra etkilenen kişileri bilgilendirmekle yükümlüdür. Bu bildiride, tıbbi bilgilerinizi nasıl kullanıp açıklayacağımız açıklanmaktadır. Aynı zamanda tıbbi bilgilerinizle ilgili haklarınızı ve yasal yükümlülüklerimizi de açıklar. Bu bildirimle ilgili herhangi bir sorunuz varsa, lütfen yukarıda listelenen Gizlilik Görevlisine başvurun.
GİZLİLİK İLKELERİMİZ
A. Bu Tıbbi Uygulama Sağlık Bilgilerinizi Nasıl Kullanabilir veya Açıklayabilir?
B. Bu Tıbbi Uygulama Sağlık Bilgilerinizi Kullanmayabilir veya Açıklamayabilir.
C. Sağlık Bilgi Hakları;
1. Özel Gizlilik Korumalarını İsteme Hakkı.
2. Gizli İletişim İsteğinde Bulunma Hakkı.
3. İnceleme ve Kopya Alma Hakkı.
4. Değiştirme ya da Onarma Hakkı.
5. Açıklamaların Muhasebeleştirilme Hakkı.
6. Bu Bildirimin Bir Kağıt veya Elektronik Fotokopisi Hakkı
D. Gizlilik Uygulamalarıyla İlgili Bu Bildirimde Yapılan Değişiklikler.
E. Şikayetler.
14Eşim çok yoğun çalışıyor, her seferinde eşimin gelmesine gerek var mı?
Hayır. Eşiniz sadece yumurta toplama günü sperm örneği vermek için gelebilir. Ancak eşinizin sperm tahlilinin uzmanlarımız tarafından görülmesi ve değerlendirilmesi gereklidir.Gerekli durumlarda üroloji uzmanımızdan konsültasyon isteyebilmekteyiz. Bu nedenle ilk görüşmeye anne ve baba adayının birlikte katılması detaylı değerlendirme yapılması gerekli. Bu değerlendirmede baba adayının sperm tahlilinin tüp bebek uygulamasında yeterli olduğu belirlendikten sonra baba adayının sadece yumurta toplama günü gelmesi yeterlidir.
15Tüp bebek tedavisi boyunca cinsel yaşamımız nasıl olmalı?
Yumurtalıkların uyarım döneminde cinsel beraberlikte bir kısıtlama yoktur.Ancak yumurta çatlatma iğnesi verilmesinden itibaren cinsel beraberlik olmamalıdır.Embriyo transferi ve sonrasında gebelik testi sonucuna kadar cinsel beraberlik önermemekteyiz.
16Yumurta toplama günü verilecek sperm örneği için eşimin cinsel perhiz yapması gerekli mi?
Evet, ideal olarak 2-4 günlük bir perhiz idealdir.Bu süre 7 günden uzun olmamalıdır.
17Spermler nasıl alınıyor?
Yumurta toplama günü tıpkı sperm tahlilinde olduğu gibi masturbasyon yoluyla sperm alınmaktadır.Sperm verme probleminiz varsa daha önceden hekiminizle bu durumu paylaşmalısınız.
18Yumurta toplama işlemi ne kadar sürer?
Yumurta toplama işlemi ortalama 15-20 dakika sürer.
19Yumurta toplama işleminde uyutulacak mıyım?
Yumurta toplama işlemi lokal anestezi yada sedasyon adını verdiğimiz hafif uyku hali oluşturan ilaçlarla sizi uyutarak gerçekleştirilir.Merkezimizde işlemin konforu açısından anestezi ile uyutularak yumurta toplama işlemi yapılmaktadır. Bunun için su da dahil olmak üzere en az 6 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz. Buna sigarada dahildir.
20Yumurta toplama işlemi sonrası ağrım olacak mı?
Yumurta toplama işlemi sonrası hafif orta derecede ağrınız olabilir.Bu ağrılar ağrı kesici ile kolayca kontrol altına alınabilir.
21Yumurta toplama işlemi sonrası kanama olur mu?
Her zaman olmamakla birlikte ilk 1 gün lekelenme şeklinde kanama olabilir.Bu geçici bir durumdur.
22Yumurta toplama işlemi sonrası merkezinizde ne kadar kalmam gerekli?
Ortalama olarak 2 saat. Sonrasında tıbbi bir engel yoksa taburcu olabilirsiniz. Ancak yumurta toplama işleminin olduğu gün İstanbul da kalmanız gerekiyor.
23Yumurta toplama işlemi sonrası istirahat gerekli mi?
Evet.İşlem sonrasında evde de istirahat etmenizi öneriyoruz.Ertesi gün günlük hayatınıza dönebilirsiniz.
24Embriyo transferinde anestezi alacak mıyım?
Embriyo transferi anestezi gerektirmeyen bir işlemdir. Embriyo transfer işleminden 1 saat önceden itibaren idrara sıkışmanız gereklidir.Embriyo transferi sırasında ultrasonografi ile rahimin görüntülenmesinde ve yine işlemin uygulanmasında idrar kesenizin dolu olması bize kolaylık sağlamaktadır.
25Embriyoların cinsiyeti biliniyor mu?
Tıbbi zorunluluk yani cinsiyete bağlı geçen hastalıklar dışında embriyolarda cinsiyet tayini Türkiye de yasaktır.Embriyolarda genetik tanı yapılmadıkça cinsiyet tayini yapılamaz.Tıbbi zorunluluk dışında cinsiyet tayini hem kanunen hemde etik olarak yasaktır.Transfer ederken embriyoların cinsiyetlerini bilmiyoruz.
26Embriyo transferi sonrası ne kadar istirahat gerekli?
Transfer sonrası 30 dakikalık bir istirahat yeterlidir. Yapılan çalışmalar klinikte daha uzun, istirahatın başarıyı arttırmadığını göstermiştir.
27Embriyo transferi sonrası devamlı istirahat etmem gerekli mi?
Hayır.Embriyo transferi sonrası sürekli yatak istirahatı başarı şansını arttırmaz. Tam tersine stresinizi arttırır. Evinizde de sürekli yatak istirahati gerekli değildir.1-2 günlük dinlenme sonrası günlük hayatınıza dönebilirsiniz. Yapılan bilimsel çalışmalar bu bulguları desteklemektedir.
28Transfer sonrası banyo yapabilir miyim?
Transfer den 1 gün sonradan itibaren ılık duş şeklinde banyo yapmaya başlayabilirsiniz.
29Embryo transferi sonrası cinsel yaşam nasıl olmalı?
Gebelik testine kadar cinsel beraberlik önermiyoruz.
30Embryo transferi sonrası özel bir diyet var mıdır?
Transfer sonrası özel bir diyet yoktur.Ancak progesteron iğneleri ve kullanılan progesteron jel ve tabletler bağırsak hareketlerini azaltabilir ve kabızlığa neden olabilir. Bu nedenle günde 1,5 litre su tüketmeniz, lifli gıdaları tercih etmeniz kabızlık açısından faydalı olabilir.
31Embriyo transferi sonrası saçımı boyatabilir miyim?
Saçınızı boyatmanızda bir sakınca yoktur.
32Embriyo transferi sonrası dişlerimle ilgili bir problem olursa ne yapmalıyım?
Tedavinizi olabilirsiniz. Kullanılacak bir ilacınız varsa bunu lütfen hekiminizle paylaşınız.
33Embriyo transferi sonrasında baş ağrım olursa ağrı kesici kullanabilirmiyim?
Parasetamol grubu ilaçları kullanabilirsiniz.
34Embriyo transferi sonrası yolculuk yapabilir miyim?
Uçak ile aynı gün, karayolu için 1 gün istirahat sonrası yolculuk yapabilirsiniz.
35Embriyo transferi sonrası özel bir uyku pozisyonu var mı?
Hayır. Yüzükoyun, sırt üstü, yan yatarak uyuyabilirsiniz.
36Embriyo transferi sonrası gribal enfeksiyonlar başarıyı etkiler mi?
Hayır etkilemez.Ancak özellikle vücut ısınsın 38 derece ve üzerinde olduğu durumlar dikkatle izlenmelidir. Bu durumda bir hekime başvurmak doğrudur.
37Embriyo transferi sonrası spor yapılabilir mi?
Ağır egzersizler önermemekteyiz. Hafif yürüyüşler ve yüzme önerilen egzersizlerdir.
38Alışverişe gidebilecek miyim?
Tedaviniz boyunca günlük sosyal aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Yemek yemek alışveriş yapmak günlük yürüyüşler kuaföre gitmek, saç boyatmak, denize girmek tedavi sürecinizi etkilemeyecektir.
39Donumuş Embriyo transferi yaptıracağım, Eşim gelmeli mi?
Evet, yasal olarak size embriyonun transfer edilebilmesi için mutlaka eşinizin ıslak imzalı onayı gereklidir. Eşiniz transfer günü gelmeli.