Rahime Bağlı Anomaliler

Rahime bağlı anomalileri tespit etmek için günümüzde gelişmiş ultrasonografi ve HSG (rahim filmi) yöntemleri kullanılmaktadır. Rahim filminin bir avantajı da tüplerin açık ya da kapalı olduğunun değerlendirilebilmesidir.

Rahim anomalilerini iki grupta incelenmekteyiz;

- Doğuştan gelen şekil bozuklukları ve

- Sonradan edinsel (kazanılmış) olan problemler


Doğuştan gelen şekil bozuklukları

İçerisinde bizim en sıklıkla karşılaştığımız rahmin içerisinde kısmi ya da tam perde olması durumudur, tıbbi adı septum olan bu yapı ultrasonografi ile çok net ortaya konulabilmektedir. Bunun dışında çift başlı rahim (bikornis), yarım rahim (unicornis), çift rahim (didelfis) gibi durumlarda yine ultrasonografi ile ortaya konulmaktadır. Bu anomaliler hem düşüklere sebep olabilir hem de gebelik oluşmasını engelleyebilirler. Muayene ile tespit edilmeleri durumunda kapalı ameliyat yöntemleri ile (histeroskopi veya laparoskopi) tedavi edilerek hastanın kendiliğinden gebe kalma yada tüp bebek yöntemiyle gebe kalma şansı artırmaktadır.

Edinsel (kazanılmış) problemler

Arasında en sık rastlananlar kürtaj yada enfeksiyonlara bağlı rahim içinde oluşan yapışıklıklar, rahmin içerisine baskı yapan miyomlar ya da polipler sıralanabilir. Bu oluşumlar rahim içine bası etkisi oluşturarak gebelik oluşumuna engel olabilirler yine bu patolojileri de histeroskopi ile ortadan kaldırmak mümkündür.