Tüp bebek tedavisi eşlerden alınan üreme hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenmesini sağlayarak döllenen yumurtayı tekrar anne adayının rahmine yerleştirilmesi işlemidir. Tedavi başarısı hasta yaşı, infertilite nedeni, infertilite süresi, uygulanan tedavi protokolü, kullanılan ilaç şekli ve dozu, yumurta ve sperm kalitesi, rahimin uygun durumda olması gibi pek çok nedene bağlı olarak değişken oranlara sahiptir. Yani gebelik şansı kişiye özeldir. Her tüp bebek tedavisi başlanırken hastanın mevcut durumu değerlendirilir, düzeltilebilecek parametreler (fazla kilo, sigara alkol kullanımı, tiroid rahatsızlığı vb) normalleştirilir ve kişiye özel tedavi planları yapılır. Aynı zamanda önceki denemelerin içeriği, neticesi incelenerek bu yeni denemede başarıyı artıracak farklı uygulama ve tedaviler organize edilir.
Çocuk sahibi olmak için “Tüp bebek” yöntemine başvuran ancak denemelerinde başarısız olan çiftler genellikle hayal kırıklığı ile birlikte umutsuzluğa kapılır. Oysaki konu ile ilgili teknolojik gelişmelere paralel olarak yeni uygulamalar sayesinde tüp bebek tedavisinde başarıyı artırmak mümkün. iki kez veya daha çok tüp bebek uygulamasında iyi embriyolar verilmesine rağmen gebelik elde edilemiyorsa çok çeşitli testler yapıyoruz.
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığından bahsediyor olmak için üst üste 3 denemenin negatif sonuçlanması gerekmektedir. Bu durumdaki hastalarda gözlemlediğimiz nedenleri şöyle sıralayabiliriz.
BAŞARISIZ TÜP BEBEK SONRASI SÜREÇ
Başarısız tüp bebek uygulamalarından 1-2 ay sonra yeniden deneme yapılabilir. Yaşça genç olan çiftler bu süreyi uzatıp kendilerini hazır hissettikleri zaman tedaviye başlayabilirler. Yalnız 35-40 yaş üzeri bayanların yaş geçtikçe yumurta kalitesi düşeceğinden vakit kaybetmeden hekimlerinin önerdiği tedaviyi ve zamanı iyi değerlendirmelidirler. Çiftler isterlerse psikolojik destek de alabilirler. Başarısız olunan tüp bebek tedavisinden sonra ümitlerini kaybetmeyip daha fazla araştırmaya gitmelidirler. Unutulmamalıdır ki hiçbir sorunu olmayan insanlar bile istedikleri anda gebe kalamayabilirler. Vücudun bu durumu kabullenmesi zaman alabilir.
Başarısız tüp bebek denemeleri sonrası; hep iyi kalite embryo transferine rağmen gebelik elde edilemeyen grupla, hep kötü embryo transferi sonrası gebelik elde edilemeyen grup arasındaki yaklaşım farklı olmalıdır.
Tedavi stratejilerinden bir tanesi de bol yumurta elde edilip, kromozomal anormallikler açısından genetik inceleme yapılmasına imkan veren havuz yöntemidir. Bu sayede fazla sayıda da embryo geliştirilerek NGS (yeni nesil genom sıralama) yöntemi ile genetik olarak en sağlıklı embriyonun transferi gerçekleştirilmiş olur.
Bunlara ek olarak yumurta kalitesini artırmaya yönelik yaklaşımlar fayda sağlıyor. Hastalar bu sürecin son derece doğal olduğunu, sabır ve dikkat gerektirdiğini unutmamalı iyi bir stres kontrolü ve psikolojik destek almalıdır.